Ongelooflijk ontspannen!

Een heerlijk bosbad ervaren bij mijn collega’s!

Onlangs mocht ik mee bosbaden met twee andere shinrin-yoku gidsen. Op het Kootwijkerzand. We hadden extra veel geluk want het was een prachtige dag. Wat een heerlijk bosbad was dat!

Na een introductie en een kennismaking met de groep gingen we lopen. Eerst in een rustig wandeltempo naar de plek waar we het bos echt in gingen. Je staat dan even stil en laat je welkom heten door het bos. Heel bijzonder en heel respectvol. Wij zijn immers te gast in het bos.

De eerste oefening die we deden was een ademhalingsoefening en een oefening om meer in contact te komen met de grond waarop we stonden. “Aarden” heet dat. Je visualiseert dat je wortels hebt, net als een boom en daarmee in verbinding staat met de aarde waar je energie vandaan haalt. Voedsel. Door deze oefeningen was ik direct al volledig ontspannen.

Nieuwsgierig als een kind

Na weer een stuk wandelen in stilte, op blote voeten en op een traag tempo kwamen we op een heuvel. We werden uitgenodigd te gaan zitten en de ruimte om ons heen waar te gaan nemen. En er was zo enorm veel te zien. Er waren prachtige wolken in de lucht en ik maakte een verrekijker met mijn handen. Daardoor zag ik twee lagen wolken. Veerwolken die wat sneller voorbij gingen en grote wolken die redelijk stil hangen. Ik dacht “Zo hangt de aarde ook in de lucht”, en liet mijn fantasie de vrije loop.

Tijdens het volgende wandelingetje naar weer een nieuwe plek keek ik vol nieuwsgierigheid om mij heen. Het lopen op blote voeten is ook een heel andere gewaarwording dan met schoenen.

Als een dier

Vervolgens gingen we de zandvlakte af en het bos in. Daar gingen we op dierenpaadjes lopen. Met de schoenen weer aan. Overal hadden de wilde zwijnen hun sporen achter gelaten. Pootafdrukken, omgewoelde aarde en poep. We gingen een oefening doen met de zintuigen. Boombasten bekijken, bevoelen en ruiken aan van alles. Na weer een stukje lopen bereikten we een heuvel in het bos. Daar werden we uitgenodigd een boom te zoeken of een plekje dat ons aansprak en daar 20 minuten te gaan zitten. En dan kijken wat zich aandient. Ik koos ervoor op een dierenpaadje te gaan zitten. Ik stelde mij voor dat ik zelf een wild zwijn was en daar op dat paadje liep. Wat was er allemaal te zien op dat plekje? Vanalles! Alles dat je niet ziet als je al pratend in een redelijk wandeltempo over een pad loopt. Echt, je zult versteld staan. Op een gegeven moment ben ik daar gaan zitten op handen en knieen, in het perspectief van een dier. En dan zie je weer heel andere dingen.

Durf je te verwonderen

Na weer een stuk lopen gingen we op een mooie plek zitten en hebben we samen thee gedronken en het bos bedankt voor haar gastvrijheid. We hebben onze ervaringen gedeeld. Iedereen was superontspannen. Ik was 3 uur lang volledig uit mijn hoofd. Met dank aan mijn collega gidsen.

Wil jij je ook verwonderen in de natuur? Dan kun je op 15 juli mee bosbadderen. In de avond om 18.30 uur. In Bussum. Of op zaterdagochtend 20 augustus om 9.00 uur bij de Hoorneboegse heide. Hier lees je de ervaringen van mijn deelnemers! Voor meer info en aanmelden stuur je een berichtje naar info@eilandcoaching.nl.