Ervaringen van bosbaders

Foto: Ilse Moens

Geschreven door Laura deelneemster vrouwenretraite La Palma maart 2024

Ik heb deelgenomen aan de vrouwenretraite op La Palma eind maart 2024. Ik kwam het tegen toen ik op Google retraite en maart intypte. Na het lezen van de informatie was ik eigenlijk al om. Ik voelde heel sterk dat deze retraite was waar ik behoefte aan had. Het vele Bosbaden in de natuur samen met het werken aan mijn innerlijke zelf in alle lagen van mijn zijn. Toch ging mijn hoofd met me aan de haal. Twijfel. Angst. Mijn man heeft me het laatste zetje gegeven. En, ik sprak Myrna even aan de telefoon. Dit gaf de doorslag. Ik voelde haar warme energie en voelde me heel erg welkom.

Waarom wil ik dit ook alweer?
Daar lag ik dan in mijn bedje de nacht voordat ik naar Schiphol zou vertrekken, in mijn eentje. Nog nooit eerder ben ik alleen op reis gegaan. Wel eens één of twee nachtjes in Nederland, dat wel. Zoveel ging er door mijn hoofd die nacht. Waar ben ik aan begonnen? Waarom wilde ik dit ook alweer? Wat nu als ik het niet leuk vind? Of de andere vrouwen niet leuk zijn? Zou ik het wel aan kunnen allemaal?
Ik heb geen oog dicht gedaan en had het bijna afgeblazen. Met buikpijn en een hoge hartslag stapte ik Schiphol binnen. Onrust in mijn lijf, het voelde alsof ik op ieder moment in huilen kon uitbarsten. Ook voelde ik kracht. Kracht om dit avontuur aan te gaan.

Schoolreisje gevoel
Bij de gate ontmoet ik voor het eerst de andere vrouwen die meegaan naar La Palma. Ze vertellen allemaal dat ze heel gespannen zijn. Het schept direct een verbinding. Als groep betreden we daarna het vliegtuig. Bij aankomst volgt een warme ontmoeting met La Palma. De zon schijnt en Myrna en Ingrid ontvangen ons met een warme knuffel. We stappen met z’n allen in ons busje. Het geeft me het gevoel van een schoolreisje. Dit gevoel is de rest van de week bij me gebleven.

Spanning in de nacht
Deze eerste dag is best pittig. Het niet slapen, het tijdsverschil, de indrukken en de plaatsen die we bezoeken. Het is een vermoeiende dag. Ik ben dan ook blij als we bij ons huis aankomen. Wat een mooie plek. Het uitzicht, de rusten en een eigen plekje om me terug te trekken. De retraite is direct begonnen. We krijgen ‘uitnodigingen’ en er gebeurt al veel met mij. De eerste dagen en twee nachten voel ik spanning. Ik huil veel. Slapen lukt redelijk.

Bosbaden aan zee
Ingrid en Myrna brengen ons naar mooie plekken op het prachtige eiland. Het eerste bosbad vindt plaats op een prachtig strand. Daar voel ik voor het eerst echt de verbinding met de natuur en mezelf. De zon verwarmt mijn lichaam. Wat is het hier prachtig. Afsluitend aan dit bosbad belanden we op een terrasje met livemuziek. We beginnen allemaal te lachen en te bewegen op onze stoel. Een lekker drankje en hapje erbij. Wat gezellig!

Mijzelf aankijken
Ik begin te wennen. Heb mijn plekje gevonden. Het programma is mooi en heel goed uitgedacht. Ik voel met de dag meer de verbinding met mezelf terugkomen. De oefeningen en uitnodigingen die Myrna en Ingrid ons aanbieden lieten mij stukken bij mezelf aankijken. Dingen die ik soms wel wist dat ze er waren, maar waar ik niet echt bij kon komen.

Mijn eigen pad
Familielijnen, verbinding met mijn eigen lichaam, floaten, meditaties, dompelen in een koud bad en de vele wandelingen in de natuur waarbij de connectie met de natuur en mezelf continu voelbaar is. Nog nooit zijn spreuken als: “Je eigen pad bewandelen”, “Nu ga je op eigen benen staan”, “Soms ga je twee stapjes vooruit, dan drie achteruit en dan weer een hele grote stap vooruit”, zo voelbaar geweest.

In de tempel
Ik heb me verder helemaal niet verdiept in wat Myrna precies doet voor werk. Ik ben er zonder verwachtingen heen gegaan en heb me laten verrassen. (Wat ik normaal gesproken heel moeilijk vind, iets met controle..) Iedere ochtend kwamen we samen in onze ‘tempel’ om met een mooie intentie de dag in te gaan. We hebben mooie, diepgaande gesprekken gevoerd waarbij Myrna mij veel inzichten en tips heeft gegeven over heling, leven in het NU, visualisaties en nog veel meer. Ondertussen kwamen er uit de keuken de heerlijkste geuren. Ingrid zorgde drie keer per dag voor een heerlijke, voedzame maaltijd. Vooral de kikkererwten kwamen vaak op het menu. 🙂

Alles klopte
Myrna is een warme, liefdevolle, pure vrouw vol met levensenergie. Ze voelde mij aan en reageerde hierop door mij liefdevol uit te dagen mijn grenzen te verleggen. Met haar fijne stem begeleide ze ons door prachtige meditaties en oefeningen die me stuk voor stuk verder hebben geholpen in mijn innerlijke proces. De verbinding met de vier elementen, de natuur, familielijnen, chakra’s. Alles klopte. Elke avond sloten we de dag af begeleid door Myrna. Ik ben iedere avond heel moe, maar voldaan naar bed gegaan.

Zelfliefde
In de loop van de week groeide mijn zelfliefde, ik kon steeds meer met compassie naar mezelf kijken. Ik leerde mezelf letterlijk en figuurlijk omarmen. Ik heb controle mogen loslaten. Heb het onwijs koud gehad, donkere kanten van mezelf aangekeken, daarna in mijn bikini in de zon gelegen en het licht in mezelf weer voelen opborrelen.

Mijn ziel
Mijn vuurtje is weer aangegaan. Ik voelde steeds meer ruimte om mezelf te laten zien. De andere vrouwen lieten me toe. Nodigde me uit om mezelf te zijn. Ook zij hadden hun eigen proces. Ik zag bij ieder op hun eigen manier iets moois gebeuren. Wat hebben we mooie momenten samen beleefd. We hebben samen gehuild, de woorden van een andere raakte mijn ziel. We hebben samen gelachen, konden bij elkaar ontladen.

Het NU
Het einde van de week naderde. Ik voelde wat spanning terugkomen in mijn lijf. Hoe ga ik nu verder straks thuis? Ik voel me hier zo rustig, hoe hou ik dit vast? Myrna signaleert dit bij mij en benoemt het belang van het in het NU leven. Om bij mijn eigen proces te blijven. Ook is de retraite zo in elkaar gezet dat hier ook aandacht aan is besteed. Ik loop op de zaken vooruit. Mijn controledrang dringt zich aan me op. Zodra we weer gaan bosbaden met Ingrid verdwijnt dit gevoel naar de achtergrond en ben ik weer in het NU.

Dansen bij zonsondergang
De laatste dag was een rustdag die we doorbrachten bij ons huis. Wat een fijne gesprekken hebben we die dag gehad. Ik heb allerlei creatieve dingen gemaakt. Ik heb heerlijk in bad gelegen met een maskertje op. Ik voel mijn levensenergie stromen. We hebben samen gedanst bij de zonsondergang. Het plezier spatte ervan af.

Oermoeders
Myrna en Ingrid, wat een dreamteam. Als twee oermoeders hebben zij ons een warm bad geboden. Niet betuttelend, maar vanuit kracht en levensenergie. Myrna zat achter het stuur, Ingrid navigeerde. Myrna eindigt haar meditatie, Ingrid komt binnenlopen met thee en iets lekkers. Ingrid neemt ons mee voor een bosbad op een prachtige locatie, Myrna sluit hierop aan met een mooie opdracht. Liefdevol overleggen ze met elkaar. Ze vullen elkaar aan. Ik heb ze regelmatig samen horen schaterlachen. Die balans tussen geven en eigen tijd nemen waar ik al jaren naar op zoek ben zie ik weerspiegelt in hun zijn.

Levensvreugde
De vreugde die Myrna en Ingrid ervaren in dit leven heeft mij een ander beeld voor mijn toekomst gegeven. Ik vond ouder worden soms best moeilijk. Na een week met hen te hebben doorgebracht niet meer. Laat maar komen! Ik ben onwijs veel sterker en met veel meer energie naar huis gegaan dan dat ik had kunnen dromen. Ik voel heel sterk dat er in mij een transformatie gaande is. Ik voel me op en top vrouw. Straal en lach en dans!

Cadeau van Leven
Zo trots op mezelf dat ik de stap heb genomen om alleen op retraite te gaan. Het mooiste cadeau wat ik mezelf ooit heb gegeven, dat is hoe ik deze retraite heb ervaren! Enorm dankbaar dat ik Myrna en Ingrid heb mogen ontmoeten. Ik mis ze zelfs nu ik weer thuis ben.

Liefs Laura

Een feestje voor de zintuigen

“Ingrid is Ronja de Roversdochter: volkomen in haar element in het bos. Ze kent de verborgen dierenpaadjes, ze wijst je op een boomstronk met felgroen bekertjesmos of de uitwerpselen van een vos. Ze hoort als eerste de specht kloppen in de boomtop. Ze vraagt je te zwijgen en je voor te stellen dat je een natuurmuseum binnengaat. ‘Kijk alsof je alles voor het eerst ziet’ zegt ze. ‘Verwonder je.’ Je doet het. Je loopt voetje voor voetje en langzaam word je een met het bos. Ze vraagt je om stil te staan, je ogen te sluiten en je voor te stellen dat er wortels uit je voeten groeien, naar beneden en naar opzij. Ze vraagt je om heen en weer te deinen in de wind en te voelen hoe stevig je staat. Je doet het. Ze nodigt je uit om een kuiltje te graven in de bosgrond en de aarde te ruiken, te proeven zelfs. Je doet het en je voelt je weer een kind. Ze vraagt je om te gaan zitten en te bedenken wat “ruimte” voor jou betekent. Je doet het en plotseling is er een kwartier voorbij. Net als je het een beetje koud begint te krijgen, geeft ze je geurige warme thee. Je fietst naar huis met een wonderlijk leeg hoofd, vrij van zorgen. Bosbaden met Ingrid is een ingetogen feestje voor de zintuigen.”

“Ik voelde dat mijn hart open ging en de energie ging stromen”
 
“Zondag 18 juni heb ik voor het eerst bij jullie mogen ervaren wat een bosbad is. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik dacht wel laat het een verrassing zijn en ging er open in. Een verrassing was het zeker en veel meer dan een verrassing het waren voor mij cadeautjes 
Wat een mooie ervaring hebben jullie mij gegeven wat een bijzondere reis in de natuur en met energie werk bezig zijn. Wat een mooie combinatie. Ik voelde dat mijn hart open ging en de energie ging stromen. Ik heb zulke mooie inzichten gekregen zoals over mijn familie wortels, vergeving, liefde en zachtheid en ook mijn schaduwkant en het  licht en de kracht van de natuur. Ik ervaarde  die dag verbondenheid, eenheid, geaard en gedragen in het bos. Ik wil jullie bedanken voor deze mooie innerlijke reis. 
Liefs Ilonka “

“Ik heb ervaren dat ik de verbinding met mijzelf letterlijk voelde stromen.”

“De pracht van de natuur kwam bij me binnen en stemde dankbaar. Je oefeningen met de ander waren waardevol en ook de meditatie was bijzonder prettig. En de lichte yoga oefeningen waren een weldaad voor lichaam en geest. Ook de locatie Bantam was verrassend mooi voor mij! Jouw begeleiding en prettige energie voelde erg goed. Dank!”

“Mijn ervaring laat zich omvatten als een zalig ontspannen ochtend met een heerlijke bosthee als afsluiting.”

“Een bezinningsmoment, om te luisteren naar mijzelf, met wat er speelt. Het bos als middel daartoe ervaren. Het bos ontdekt als nooit te voren. De aarde en planten mogen proeven, bomen aangeraakt en gezien dat in het bos zelfs structuur op te vallen is. Jij hebt mij uitgedaagd om alle zintuigen te gebruiken. Verder in een groep geweest, die de veiligheid gaf dit te kunnen doen. Dankjewel dat ik mee mocht doen met het Bosbad.”

“Offline en uit het hoofd!”

“Ingrid neemt je mee naar de mooiste plekjes in het bos! Heerlijk om samen te vertragen en alle schoonheid te aanschouwen. Bedankt voor deze mooie ervaring, Ingrid! Je fijne stem, humor en zorgvuldig uitgekozen oefeningen zorgden voor een zeer aangename ervaring.”

Geen moment andere gedachtes gehad. Alleen maar bezig zijn in het hier en nu en genieten van de kleine dingen.

“Vandaag voor het eerst gaan bosbaden met mijn dochter.
Geen idee wat ik ervan verwachten kon dus heb me laten verrassen.
En wat was het fijn. Ingrid neemt je mee in een prachtig bos waar je bewust gaat kijken, luisteren, voelen en ruiken naar wat de natuur ons te bieden heeft. Ook ga je oefeningen doen die heel rustgevend zijn. Door de fijne stem van Ingrid word je heel snel Zen.
Het pad wat wij gewandeld hebben kon ook op blote voeten. Dat hebben we gedaan en dat was heerlijk, nog meer 1 zijn met de natuur.
Geen moment andere gedachtes gehad. Alleen maar bezig zijn in het hier en nu en genieten van de kleine dingen.
Na het bosbaden een heerlijke verse kruidenthee gekregen en nagepraat over onze ervaringen.
Kortom echt een aanrader om even helemaal tot rust te komen. Ik ga het zeker nog een keer doen.”

Wat heb ik geleerd? Meer tijd voor mijzelf te nemen, en dat ik dit in alle rust, zeker in de natuur mag doen!

“Het was voor mij een mooie ervaring om dicht bij mijzelf te komen, de rust in mijn lijf te voelen.
De schoonheid van de natuur te voelen, ruiken en zien! Mooi om ook de ervaringen met de andere deelnemers te ervaren tijdens de theesessie en de uitnodigingen. Bedankt voor deze mooie ervaring!”

“Mijn ervaring was verbluffend!

“Ik keek werkelijk mijn ogen uit wat ik allemaal zag en merkte gelijk dat ik er ook rustig werd van wat ik zag. Ik nam alles bewust in mij op omdat ik met stilte de tocht loopt. En de meditatiemomenten vond ik ook zo fijn, vooral door jou rustgevende stem. Kortom voor herhaling vatbaar.”

Het bosbad deed mij verstillen!

“Ik keek met andere ogen naar dat wat ik eerder niet echt zag. Het overspoelde mij en kwam echt binnen. Dankjewel Ingrid, voor deze bijzondere beleving!”

Je gaat heel anders naar het bos kijken!

“Bosbaden met Ingrid, je komt helemaal ontspannen uit het bos. Alle zintuigen worden geactiveerd. Daardoor ga je heel anders naar het bos kijken, ervaar je rust in jezelf en je vergeet even alle andere gedachten en gevoelens van daarvoor.”

Na het bosbad was ik zo relaxed, echt heerlijk!

Tijdens je bosbad voelde ik me weer kind zoals je vroeger in de natuur liep. Ruiken, zien, proeven… dat doe ik eigenlijk niet zo bewust tijdens mijn wandeltochten. Ik wil nu zeker wat langzamer en bewuster lopen en rust nemen zodat ik het bos in me op kan nemen en genieten! Na het bosbad was ik zo relaxed, echt heerlijk! Dankjewel voor de fijne ervaring!

“Een Volle Maan Bosbad: op een heel ontspannen manier hebben we in de buitenruimte, stil gestaan bij onszelf, dat wat je binnenruimte zou kunnen noemen

Op een mooie plek, de Zuiderheide in Hilversum,  is voor het eerst dit jaar een volle-maan bosbad georganiseerd.-
De sfeer in het kort verwoord: de kracht van de natuur, om je heen- en in jezelf, in stilte (samen) zijn, zonder iets te moeten.
Het buiten zijn en in verbinding staan met de elementen, roept voor iedereen iets anders op; heel praktisch betekent het ook je aandacht even hebben bij iets anders; samen wandelen, de kaarsjes in de wind aan houden;
Dat wat je wilt loslaten- toevertrouwen op papier en laten gaan in het vuur, dat wat je wilt dat groeit vorm geven door een wens te verbinden aan een steen. Deze kun je bij je blijven dragen als iets tastbaars aan het moment van toen.
Op een heel ontspannen manier hebben we in de buitenruimte, stil gestaan bij onszelf, dat wat je binnenruimte zou kunnen noemen;
Daarbij werden we ondersteund door ervaren natuur gidsen; die ons herinnerden aan onze traditionele natuurwaarden.
De energie die verbonden is met het aardse- dit bosbad stond in het teken van loslaten, verbinden en groei; de berk was hiervoor synoniem;
Een erg fijne avond! Dank aan alle aanwezigen, het bos en de maan!

De uitgebreide ervaring van Mira lees je hier.