Ervaringen van bosbaders

Foto: Ilse Moens

Een feestje voor de zintuigen

“Ingrid is Ronja de Roversdochter: volkomen in haar element in het bos. Ze kent de verborgen dierenpaadjes, ze wijst je op een boomstronk met felgroen bekertjesmos of de uitwerpselen van een vos. Ze hoort als eerste de specht kloppen in de boomtop. Ze vraagt je te zwijgen en je voor te stellen dat je een natuurmuseum binnengaat. ‘Kijk alsof je alles voor het eerst ziet’ zegt ze. ‘Verwonder je.’ Je doet het. Je loopt voetje voor voetje en langzaam word je een met het bos. Ze vraagt je om stil te staan, je ogen te sluiten en je voor te stellen dat er wortels uit je voeten groeien, naar beneden en naar opzij. Ze vraagt je om heen en weer te deinen in de wind en te voelen hoe stevig je staat. Je doet het. Ze nodigt je uit om een kuiltje te graven in de bosgrond en de aarde te ruiken, te proeven zelfs. Je doet het en je voelt je weer een kind. Ze vraagt je om te gaan zitten en te bedenken wat “ruimte” voor jou betekent. Je doet het en plotseling is er een kwartier voorbij. Net als je het een beetje koud begint te krijgen, geeft ze je geurige warme thee. Je fietst naar huis met een wonderlijk leeg hoofd, vrij van zorgen. Bosbaden met Ingrid is een ingetogen feestje voor de zintuigen.”

“Ik voelde dat mijn hart open ging en de energie ging stromen”
 
“Zondag 18 juni heb ik voor het eerst bij jullie mogen ervaren wat een bosbad is. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik dacht wel laat het een verrassing zijn en ging er open in. Een verrassing was het zeker en veel meer dan een verrassing het waren voor mij cadeautjes 
Wat een mooie ervaring hebben jullie mij gegeven wat een bijzondere reis in de natuur en met energie werk bezig zijn. Wat een mooie combinatie. Ik voelde dat mijn hart open ging en de energie ging stromen. Ik heb zulke mooie inzichten gekregen zoals over mijn familie wortels, vergeving, liefde en zachtheid en ook mijn schaduwkant en het  licht en de kracht van de natuur. Ik ervaarde  die dag verbondenheid, eenheid, geaard en gedragen in het bos. Ik wil jullie bedanken voor deze mooie innerlijke reis. 
Liefs Ilonka “

“Ik heb ervaren dat ik de verbinding met mijzelf letterlijk voelde stromen.”

“De pracht van de natuur kwam bij me binnen en stemde dankbaar. Je oefeningen met de ander waren waardevol en ook de meditatie was bijzonder prettig. En de lichte yoga oefeningen waren een weldaad voor lichaam en geest. Ook de locatie Bantam was verrassend mooi voor mij! Jouw begeleiding en prettige energie voelde erg goed. Dank!”

“Mijn ervaring laat zich omvatten als een zalig ontspannen ochtend met een heerlijke bosthee als afsluiting.”

“Een bezinningsmoment, om te luisteren naar mijzelf, met wat er speelt. Het bos als middel daartoe ervaren. Het bos ontdekt als nooit te voren. De aarde en planten mogen proeven, bomen aangeraakt en gezien dat in het bos zelfs structuur op te vallen is. Jij hebt mij uitgedaagd om alle zintuigen te gebruiken. Verder in een groep geweest, die de veiligheid gaf dit te kunnen doen. Dankjewel dat ik mee mocht doen met het Bosbad.”

“Offline en uit het hoofd!”

“Ingrid neemt je mee naar de mooiste plekjes in het bos! Heerlijk om samen te vertragen en alle schoonheid te aanschouwen. Bedankt voor deze mooie ervaring, Ingrid! Je fijne stem, humor en zorgvuldig uitgekozen oefeningen zorgden voor een zeer aangename ervaring.”

Geen moment andere gedachtes gehad. Alleen maar bezig zijn in het hier en nu en genieten van de kleine dingen.

“Vandaag voor het eerst gaan bosbaden met mijn dochter.
Geen idee wat ik ervan verwachten kon dus heb me laten verrassen.
En wat was het fijn. Ingrid neemt je mee in een prachtig bos waar je bewust gaat kijken, luisteren, voelen en ruiken naar wat de natuur ons te bieden heeft. Ook ga je oefeningen doen die heel rustgevend zijn. Door de fijne stem van Ingrid word je heel snel Zen.
Het pad wat wij gewandeld hebben kon ook op blote voeten. Dat hebben we gedaan en dat was heerlijk, nog meer 1 zijn met de natuur.
Geen moment andere gedachtes gehad. Alleen maar bezig zijn in het hier en nu en genieten van de kleine dingen.
Na het bosbaden een heerlijke verse kruidenthee gekregen en nagepraat over onze ervaringen.
Kortom echt een aanrader om even helemaal tot rust te komen. Ik ga het zeker nog een keer doen.”

Wat heb ik geleerd? Meer tijd voor mijzelf te nemen, en dat ik dit in alle rust, zeker in de natuur mag doen!

“Het was voor mij een mooie ervaring om dicht bij mijzelf te komen, de rust in mijn lijf te voelen.
De schoonheid van de natuur te voelen, ruiken en zien! Mooi om ook de ervaringen met de andere deelnemers te ervaren tijdens de theesessie en de uitnodigingen. Bedankt voor deze mooie ervaring!”

“Mijn ervaring was verbluffend!

“Ik keek werkelijk mijn ogen uit wat ik allemaal zag en merkte gelijk dat ik er ook rustig werd van wat ik zag. Ik nam alles bewust in mij op omdat ik met stilte de tocht loopt. En de meditatiemomenten vond ik ook zo fijn, vooral door jou rustgevende stem. Kortom voor herhaling vatbaar.”

Het bosbad deed mij verstillen!

“Ik keek met andere ogen naar dat wat ik eerder niet echt zag. Het overspoelde mij en kwam echt binnen. Dankjewel Ingrid, voor deze bijzondere beleving!”

Je gaat heel anders naar het bos kijken!

“Bosbaden met Ingrid, je komt helemaal ontspannen uit het bos. Alle zintuigen worden geactiveerd. Daardoor ga je heel anders naar het bos kijken, ervaar je rust in jezelf en je vergeet even alle andere gedachten en gevoelens van daarvoor.”

Na het bosbad was ik zo relaxed, echt heerlijk!

Tijdens je bosbad voelde ik me weer kind zoals je vroeger in de natuur liep. Ruiken, zien, proeven… dat doe ik eigenlijk niet zo bewust tijdens mijn wandeltochten. Ik wil nu zeker wat langzamer en bewuster lopen en rust nemen zodat ik het bos in me op kan nemen en genieten! Na het bosbad was ik zo relaxed, echt heerlijk! Dankjewel voor de fijne ervaring!

“Een Volle Maan Bosbad: op een heel ontspannen manier hebben we in de buitenruimte, stil gestaan bij onszelf, dat wat je binnenruimte zou kunnen noemen

Op een mooie plek, de Zuiderheide in Hilversum,  is voor het eerst dit jaar een volle-maan bosbad georganiseerd.-
De sfeer in het kort verwoord: de kracht van de natuur, om je heen- en in jezelf, in stilte (samen) zijn, zonder iets te moeten.
Het buiten zijn en in verbinding staan met de elementen, roept voor iedereen iets anders op; heel praktisch betekent het ook je aandacht even hebben bij iets anders; samen wandelen, de kaarsjes in de wind aan houden;
Dat wat je wilt loslaten- toevertrouwen op papier en laten gaan in het vuur, dat wat je wilt dat groeit vorm geven door een wens te verbinden aan een steen. Deze kun je bij je blijven dragen als iets tastbaars aan het moment van toen.
Op een heel ontspannen manier hebben we in de buitenruimte, stil gestaan bij onszelf, dat wat je binnenruimte zou kunnen noemen;
Daarbij werden we ondersteund door ervaren natuur gidsen; die ons herinnerden aan onze traditionele natuurwaarden.
De energie die verbonden is met het aardse- dit bosbad stond in het teken van loslaten, verbinden en groei; de berk was hiervoor synoniem;
Een erg fijne avond! Dank aan alle aanwezigen, het bos en de maan!

De uitgebreide ervaring van Mira lees je hier.