Duurzaam verbinden met de natuur en jezelf

“De rust in mijn lijf te voelen!”

“Het was voor mij een ervaring om dicht bij mijzelf te komen, de rust in mijn lijf te voelen. De schoonheid van de natuur te voelen, ruiken en zien!”

Duurzaam verbinden met de natuur en met jezelf. En met de mensen om je heen. Het bos als helende kracht. Door het bos in te gaan vind herstel plaats. Als gids begeleid ik alleen maar. Duurzame verbinding en de helende kracht van de natuur ervaren. Dat is wat ik wil uitdragen met mijn bosbaden.

Door het bos optimaal te beleven met al je zintuigen ervaar je de schoonheid, de energie en de kracht van onze natuur. In de natuur staat alles met elkaar in verbinding en dat ervaar je tijdens een bosbad. Ook wij staan in verbinding met de natuur, sterker nog, wij zijn natuur. Alleen, dat zijn we een beetje vergeten. De bomen en planten produceren de zuurstof waar wij niet zonder kunnen. Op hun beurt gebruiken de bomen de kooldioxide die wij uitademen. Wij eten de planten uit de vruchtbare grond. We eten uit het bos. We wandelen in het bos en genieten. Het bos helpt ons te ontspannen in onze vrije tijd. Laten we dus zuinig zijn op het bos en onze natuur en daarmee op onszelf. Zonder de natuur, zonder de bomen, zouden wij er niet kunnen zijn. Tijdens het bosbad zie je het bos in al zijn pracht en zie je en ervaar je meer dan je tijdens een gewone wandeling.

Doordat je met de natuur verbindt kom je ook meer in verbinding met jezelf. En door de “uitnodigingen” die je van mij krijgt leer je jezelf weer een beetje beter kennen. Misschien durf je wel keuzes te maken die je gezonder voor je zijn. Of wellicht ga je iets meer je hart volgen. Een bosbad is een heilzame remedie tegen stress, overspannenheid en burn-out. Zowel preventief als curatief. Maar ook als je te kampen hebt met aan voeding gerelateerde problemen zoals overgewicht, prikkelbare darmen en overgangsklachten, of als je een HSP-er bent kan een bosbad heilzaam zijn. Ik noem bosbaden weleens mindfulness 3.0. En weet je dat mindfulness een bewezen remedie is tegen angst- en paniek? Daarnaast is in december 2022 in de herziene richtlijnen voor PDS mindfulness based therapy opgenomen als een van de mogelijke behandelingen. Maar weet, bosbaden is veel meer dan mindfulness.

Lees de ervaringen van wie jou voor gingen, wees nieuwsgierig en verwonder jezelf tijdens een ontspannen bosbad. Individueel, in een groep of tijdens de volle maan.